29 November, 2012

random pictures #3



dua gambar di atas; sumber: sony nex3
Aryan dah setahun sebulan. 





aryan baru mula nak jalan. hihi














curi gambar instagram sharifah juyaini. 



half of birthday. Aryan 6 month already. 

kenapa gambar Aryan je? sebab perangai Aryan sangat comel dan ucu selalu geram rasa nak gigir gigit je. okayy. aku ada 11 lagi anak buah. besok lah upload gambar mereka pula. 

28 November, 2012

#WW; do do do the dew

hey, wassup? simple. just listen here



boleh? kalau boleh, boleh.kalau tak boleh. tak boleh . thank you 

27 November, 2012

random pictures #2

selamat tinggal dunia; Cybob dalam kenangan. Tarikh kematian: 27/11/12
si kucing perempuan yang sedang meningkat remaja. 


dan, hidup perlu diteruskan. kan? 


random pictures #1







25 November, 2012

Post Titled; cuti sudah mula bro

jauh perjalanan. akhirnya sampai. kenapa bus lembab sangat hari ni? 4 jam dari kl ke kluang. hujan lah rupanya. dalam perjalanan yang jauh nasib baik ada Mental sebagai peneman. walaupun aku memang tak boleh membaca dalam keadaan kenderaann yang bergerak. aku teruskan sebab terlalu bosan. sebab apa eksaited terlampau? sebab tak sabar nak sampai rumah. permandangan yang tak cukup indah. tapi sekadar boleh lah. dah sampai. mummy took me to kedai pisang goreng. dan makan makan makan dan makan durian. makan makan makan. balik rumah sendiri. makan tak kena bayar. kan rakan-rakan?

note: I need much time to rest, and eat eat eat.

untitled.

maka tamatlah semester 5 aku. cuti pun bermula. cuti bukannnya lama, cuma cukup lah kalau aku nak kerja cari duit sikit untuk beli jajan. apabila perpisahan mula mendekati jiwa, aku mulai sedih. nenek, dolly tasnim and her kids, dan orang orang di sana. kenapa sedih sangat ni? cuti 2 minggu je lah lagipun. 

kadang kadang aku benci, bila benci kadang kadang aku sayang, lepastu jadi rindu. bila dekat rasa meluat bila jauh rasa perlukan dia. ini lah ceritanya. perubahan akustik visual, apabila dari sabak bernam ke kota kuala lumpur. aku lalui jalan ini dengan alunan lagu rentak jazz, dan kowboy. the tallest man on the earth, zee avi, yuna dan bau. 

pabila tiba, rupa pertama aku nampak cahaya serinya adalah dia. barangkali tampak sedikit comel dengan berbaju pink. dan aku pula hanya berbaju kurung cotton rm50. kenapa aku perlu mentioned harga itu? entah.
sebenarnya, da lama aku tahan untuk berjumpa sehinggalah tamat exam. apa lagi perlu buat?
di HR STEAK HOUSE Kg Baru. aku ngap dua sekali. apa tuu? ciken gril dan ciken chop. nampak tak semangat makan aku bila outing dengan dia? macam makan gula gula je aku rasa.

kenapa kenapa kenapa. kenapa aku lupa yang malam tadi adalah malam minggu? dan kenapa aku memilih untuk pergi tonton cerita yang baru keluar. kenapa dan akhirnya aku merana. Twilight Breaking Dawn part 2. 'TWILIGHT BREAKING DAWN TICKET SOLD OUT' wtf//// kenapa.. kenapa sengal sangat aku ni.
kat mana tu? Wangsa Walk. aku harus pulang, pualng ke habitat asal. lepas 2 minggu. aku datang balik ye? 

20 November, 2012

highway and transportation in environmental engineering

dah settled dua paper. tinggal satu lagi, lagi satu tu paper apa? kejuruteraan air sisa lah toqq. tapi satu sem ni macam tak cukup nak belajar semua. so kesimpulannya, sabtu ni gua nak gorengg kentang je lah. haha. adilkah ini? 
paper tadi, highway macam tutt tutt tuuuttttt! haha, mungkin kerana aku  terlampau stress jawab soalan kot. dan the invigilator aka ustaz Nahrawi tak habis habis ajak aku berborak waktu aku sedang sibuk menjawab soalan. ehhh, takde watu lain ke ustaz. mungkin dia tengok aku stress sangat jawab soalan tu kot. by the way, dengan menjawab paper highway and transportation in environmental engineering. aku terasa macam seorang senior engineer tau. hahah 
dan ini harapan nusabangsa aku supaya encik zamri tanda soalan aku dengan penuh rasa bertimbang rasa dan tanpa ikut format 100%. 


17 November, 2012

ANSWER (Q3 AND Q6) COMPULSORY

eyay! Done for Air and Noise Pollution. Subject code CN501. Ini ada sedikit rebiu pasal paper tadi, ada enam soalan dan kena jawab empat. Alhamdulillah setelah sekian lama tak menduduki peperiksaan, dan tak sangka aku dapat laluinya tanpa rasa kelam kabut, menggelabah dan penyakit yang sebagainya.
Agaknya sebab aku dah matured sikit kot. Matured kee? HAHAH.

OKAY, this review is for my junior. Let's begin!

Question 1, 2 and 3: AIR POLLUTION.

  1. Criteria of air pollution.
  2. Properties of above statement.
  3. Strategies to improve air quality
  4. Photochemical smog
  5. Environmental quality act
  6. Acid rain and how it occur 
  7. How the air pollution enter the body
  8. Effect of AP
  9. Mechanism of particulate separation
  10. Source of particulate emission
  11. Sketch and label cyclone equipment
  12. Explain the process

Question 4, 5 and 6 : NOISE POLLUTION. 

  1. Define noise pollution
  2. Properties of wave
  3. Describe level and decibels 
  4. Effect of noise pollution according to WHO
  5. Private acoustic 
  6. Evidence of sleep disturbance 
  7. Inner ear
  8. Hearing mechanism 
  9. Equipment to measure sound
  10. Source of NP
  11. Effect on work performance 
  12. Sound level meter measurement procedure.
Okay, that's all. Tapikan, macam pelik kan. Dah tahu kesan kesan pencemaran bunyi dan udara kepada manusia. Tapi masih tak sedar lagi cuma belajar untuk jawab exam je ke apa? I got sleep disturbance disease. * headache* *mood exchange* *waking early* *work quality down* *YAWN YAWN YAWN* *PANDA EYE WANNABE* 




15 November, 2012

aku yang tak reti sabar.

As an introduction:

aku belum mandi. selamat pagi.
nampaknya tinggal satu hari lagi.
macam mana ni, dah cukup ready ke melly?

Content: Study week yang progressive. 

bangun pagi, masak masak dan makan. lepastu cekidout Dolly Tasnim's kids, pagi-pagi mereka dah lapar. macam aku juga. after that, masak untuk lunch pula. selepas itu sambung study lepastu nak makan, makan dan makan lagi. aku makan sebab bosan lah kat rumah ni. Who is Dolly Tasnim? Adik Aiman Tasnim ke? actually, she is my cat. Not my real cat lah, dia kucing kampung jalanan yang datang menumpang beranak dirumah sewa kami. Tapi, dengan kehadiran Dolly Tasnim ni buat hidup aku lebih lengkap di minggu belajar (study week) yang bosan ni.

Her kids sangat comel tahu, walaupun bulu mereka sangat kasar. Tapi sebab mereka masih kecil lagi, satu je yang buat aku rasa happy bila tengok diorang tu. Diorang tu dala pengecut semua. Bila aku masuk nak bagi makan, semua lagi bergelimpangan. Ini perkara yang sangat kelakar okay. Okay, aku dah pernah post entry pasal Dolly Tasnim. Cekidout here:  koleksi foto Dolly Tasnim 1 dan koleksi Dolly Tasnim 2. Dolly setiap kali nampak aku, mesti dia bayangkan yang aku ni fiskis, sekarang ni aku sedang mencari siapa yang nak adopt Dolly's kids. Lepas ni dah masuk cuti sem, aku dah balik, karang siapa nak bela budak-budak tu?

Main Objective: Ada beberapa tarikh penting untuk aku ingat sekarang ni. 

17NOVEMBER 2012 : AIR AND NOISE POLLUTION
20NOVEMBER 2012 : HIGHWAY & TRANSPORTATION ENVIRONMENTAL ENGINEERING
24NOVEMBER 2012 : WASTE WATER ENGINEERING

Well. 19, 20 and 21 November 2012 is Encik Juyaini and Puan Mismah's family day. So dengan ini secara rasminya. I can't attending. Rasa macam nak mencarut je. Bukan mudah nak buat family gathering macam tu kan. Lagipun, aku kena redha dengan semua ni.


So, lepas habis exam. ada lagi satu kursus di Indah Water Konsortium pada tarikh 26 November 2012, Monday. Habis semua itu. aku telah berjaya tamatkan semester 5. Dan, aku nak habiskan masa satu hari dengan encik boyfriend untuk bermain helikopter, window shopping, lepaking, karoking dan wayaying.


Closing: Sebenarnya. Tak sabar nak habiskan semua ini. Tak sabar okay, TAK SABAR! (CAPS LOCK ON) Okay! TAK SABAR 

14 November, 2012

ini diambang final exam










sekian foto penenang jiwa lara penuh khuathir dan gemuruh untuk ke hari Sabtu nanti. dimana kertas pertama untuk final exam. Dimulakan dengan Air and Noise Pollution, diikuti dengan Highway and Transportation in Environmental Engineering dan diakhiri dengan Waste Water Engineering. 
tabah. penuh harapan apa yang dipelajari semua tepat masuk! it's is my goal. yay! 



10 November, 2012

101112- The Invigilator

pada tarikh cantik ini.
aku dah berjaya melaluinya bersama 'budak-budak' sekolah.
aku kembali ke sekolah.
alhamdulillah. tamat segala sandiwara antara aku dengan MUET.

jauh sekali target untuk ke band 6. kalau dah rezeki. aku terima.

situasi berlaku di: SMK Sungai Besar. Selangor Darul Ehsan
waktu: pukul 8;15am - 12;45pm

fyi, aku datang lambat untuk exam. nasib baik masih diterima masuk.
terima kasih. The Invigilator.

seterusnya, aku perlu focus pada final exam dan test test yang berkenaan dengan hidup aku.


09 November, 2012

konkritnya hati kucing.

ibu kucing lapan anak,
kau tetap teguh. kau tetap padu.
ibu kucing lapan anak,
kau kuat. hadapi dugaan hidup.
bersedirian menjaga amanahmu.
ibu kucing lapan anak, 
aku hadir membantumu.
aku hadir kucing.








anak kucing lapan orang.
aku tak pasti dengan jantina kamu semua. berapa lelaki, berapa wanita.
maafkan aku, bahasa aku agak pasar.

anak kucing lapan orang, doakan aku.
anak kucing lapan orang, aku inginkan ketenangan hidup didunia ini.
anak kucing lapan orang, aku beri tidak harapkan balasan. tapi cukup lah secebis kasihmu padaku di akhirat nanti.


anak kucing lapan orang. doakan aku berjaya di dunia dan di akhirat.
last but not least, doakan aku agar dapat bina pusat kebajikan kucing pada suatu hari nanti, insya Allah..


konkritnya hati kucing, bukan lah kepalang.
P/S: aku nak baca novel ni SEKARANG!



08 November, 2012

7544178564773395

aku benci situasi ini.
terlalu yakin, akhirnya gagal. tapi ,  apakah ini hasilnya jika seorang yang clumsy ingin mencuba untuk menjadi wanita yang full of self confidence?








apa masalah ini?  I got peer pressure. I need money.
it just half of my demand.  actually, there are many more. 
aku kena lupakan semua ini. sampai sekarang. aku masih lagi mencari.
apakah?
mencari apakah?

but sometimes, i feel like it being short. i can't live as well. itu membuatkan aku bertambah stress. barangkali, keceriaan aku tidak dapat menutup segala resah.

aku laparkan kedgeree. aware me please. power not on my hand for judging them. melly, please husnudzon.

7544178564773395? ini number topup celcom RM5.
the tallest man on earth. thank you.