17 May, 2012

TANG.


Hari ini..
Aku rasa paling sejarah,
Seperti kebiasaan, penyelia akan minta  pelatihnya berterus terang bila tiba waktu tamat.
Penyelia yang aku sangat benci tu,
Dia lemah romantica rupanya.
Benar kata mereka.
Air mata wanita mampu melemahkan kaum adam.
Dengar titisan air mata tu.
Aku terselamat.
Tapi sumpah..
Bukan niat aku nak mempergunakan air mata sebagai senjata untuk aku lepaskan diri.

Bila disuruh berterus berterang.
Aku nyatakan yang aku BENCI KEJURUTERAAN, BENCI KIMIA TAPI AKU SAYANG ALAM SEKITAR.

Air mata tabor bergugusan.
Mulut tidak mampu berkata kata lagi.
Dia tanya aku lepas belajar nak jadi apa.
Aku jawab chef.
Dia tanya pandai buat kek ke.
Aku jawab dalam hati tak pandai baru nak try.

Baru aku tahu yang dia sangat cool
Oh rupanya aku sedang malukan diri sendiri.
Aku jatuhkan ego aku sendiri depan dia.

Sumpah weyhh. Aku nangis wey..
Aku nangis wey.
Aku nangis kali kedua.
Kali pertama sebab jari luka kena beaker,
Kali kedua sebab laporan akhir.

See! Dia bagi aku markah okay je.
Tiba tiba aku rasa.
Aku sayang kau lah Tang!
Disebalik kebencian aku kat dia.
Ada kesayangan rupanya.

Ouh geli doe aku tercakap aku sayang kat dia walaupun dalam hati je.
So macam mana ni. nak ke aku tangkap gambar dengan dia besok!
Kahkahkhah.
Bodoh lah hari ni. bodoh tapi comel!
Ah. Sekian!
Sejarah latihan industri!




15 May, 2012

Tiga Keping Ringgit Malaysia


Hari selasa.
Hari aku gembira. Barangkali
Eah ye. Nak bagitahu ni.
Hari ni aku dapat elaun.

Kembang kempis hidung tanda gembira.
Hihihihiihi
Aku kerja Isnin sampai Sabtu.
Tiga keping wang kertas je yang aku dapat.
Ish ish.

Barangkali tu kata budak tak sekolah.
Hahahahahahahahhah.
Kerja separuh pengsan.
Hidup single lagi.

Dan masih dibawah tanggungan iba bapa.
Itu pun masih tak cukup.
Terlalu banyak yang perlu dibayar dan terlalu banyak ingin baru membayar.
Aku patut selesaikan yang perlu dibayar dahulu.



Lepas tu. Semua wang aku kosong.
Kosonggggggg beb.
Tiga keping wang kertas yang aku dapat tu dah habis.

Sekejap bukan?
Tapi lepas dapat elaun ni tiba tiba aku rasa rajin sampai nak cuci tandas office.
Apakah ini tandanya?
=.=

13 May, 2012

SEGMEN : saya blogger dari universiti ?

saya dari Politeknik Sultan Idris Shah.
Diploma In Environmental Engineering.
P/S: poli je bukan universiti pon. hihi

09 May, 2012

KENAPA MUKA SARAH?

hari ini pagi pagi dah maki penyelia dalam hati.
tiba tiba air mata jatuh lagi.
aku maki dia aku yang sedih.

lantaklah aku malas nak layan perasaan bodoh tu.
aku rasa laporan aku dah siap.
tapi tak tahu lah pada dia dah siap ke belum.

aku teruskan hidup aku kat office tu untuk sampai ke pukul 5pm.
aku godeh godeh local disk aku,
pergi folder mellso,
lepas tu pergi ke pic mellossa,
lepas tu pergi ke folder home sweet home,
lepas tu pergi ke folder andak kawin.


aku jumpa gambar sarah.
sarah tu anak buah aku yang jawa mix mamak.
aku suka struktur muka dia.
hidung mancung,
mata bulat,
bula mata lentik,
bibir nipis,
kulit hitam tak hitam mana.
rambut kerinting.

lalu aku penuhkan masa aku dengan edit muka dia pakai portrait proffesional,
yang free trial 10 days punya,
sebab tak mampu nak beli.


aku tak pandai pakai Photoshop.
aku rasa lepas aku edit muka dia nampak huduh sikit.
ampunkan ucu sarah.

aku ni bukan lah berat sebelah.
aku takut anak buah aku yang lain kecik hati,
kenapa muka sarah je yang aku edit lepastu aku papar dalam blog lagi.
hihi. [alasan; ucu jumpa muka sarah je yang macam portrait, muka korang takde. maaf ]


tak boleh save, kalau nak save dia cakap BUY.
so aku print screen.
aku crop aku edit.
kat photoscape je.

aku tak rasa gambar ini jadi semakin cantik.
tapi aku hargai sebab aku yang buat.
aku nampak muka klasik dia tu.

barangkali, aku edit terlalu over.
over back light.
em, lantak lah.

the point of this story actually,
aku nak cakap.
yang aku bosan.
so sarah adlani jadi mangsa aku.

p/s; aku tak cakap gambar ini buruk
(situasi macam ni 'ala, gegurl tahu gegurl tak comel.
{padahal dalam hati dah bajet gila yang dia tu comel habis}]
dan aku tak cakap gambar ini cantik
lagi sekali aku cakap. ini sekadar isi masa lapang aku di office.

-SEKIAN-

08 May, 2012

ANTAGONIST.

shit!
mencarut di tanah aku sendiri.
aku benci lah.
kenapa ni.
kenapa aku macam ni!

realiti memang puki #ZA
aku dah buat dah,
aku dah tumbuk dada aku,
aku dah lempang muka aku,
aku dah pukul laptop aku,
aku dah tarik rambut aku,
aku buat sekuat hati!

ke aku nak buat kat kau ni.
kau dalam watak entry sebelum ni.
baru aku baru.

aku stress lah mangkok,
memang aku stress.

aku dah muak mual muki,
muki tu apa ntah.

weyh sumpah lah,
aku benci tahan rindu.
aku benci final report ni,
aku benci interview.
aku benci sekarang ni.

mood bawak aku ke lembah bangang ni.
pe kena semua ni.

tatap cermin,
berderai air mata.
menitis laju.
aku dah benci tengok muka dalam cermin tu.
gelabah nak derai air mata bagai.

lalu,
aku tampar muka dalam cermin tu.
aku rasa sakit.
aku tampar lagi,
aku sakit lagi.

buntu, tolol, dungu, bangau
kucing, kerbau, babi, panda,
ahh! pe kena mereka dalam blog aku ni!


aku susah nak nafas.
baru kini, aku bersyukur dengan setiap nafas sempurna yang aku laksanakan.
sebab aku susah nak dapat,

aku sakit ke!!
kenapa doktor tak terus terang je.
nak berkias bagai cakap sebab aku banyak berfikir.
aku stress gila camgampang!

terus terang,
dah lama gila babi aku tak rasa bahagia.
bebas.
duniawi.

aku tak pernah mencarut macam ni.
selama ni aku kias kias
aku terus je sekarang ni

otak aku, berat macam laptop aku ni.
otak aku, ada rantai emas membelit.
otak aku, dah macam otak otak kempas.
otak aku,
bukan otak normal sekarang ni.

bila nak habis ni.
bila!
BILA!!!

ADD ON; AKU TUKAR BACKGROUND TWITTER KEPADA WARNA KUNING DAN JINGGA DENGAN HARAPAN AKU BOLEH CERIA. IA BEKERJA KE? TUNGGU SAHAJA REAKSI AKU LEPAS 2JAM.

ANTONYM ANTAGONIST .

07 May, 2012

DIPSOMANIA.


Aku khuatir,
Aku gelisah,
Fiqirkan keadaan kau disana,
Fiqirkan diriku juga disini.

Serabut,
Bagai suara banjo rosak.
Bagai symptom dipsomania 
Burette lah!

Aku khuatir,
Aku gelisah,
Fiqirkan tugasan yang aku tiada dapat selesaikan lagi,
Fiqirkan perihal akademik aku.
Fiqirkan masa depan yang kabus, bagai jerebu tahap duarios

Aku masam,
Aku muram,
Fiqirkan semua masalah ini.
Fiqirkan untuk percepatkan detik bosis ini.

Aku masam,
Aku muram,
Fikirkan  semua ini, rupa  tegang bertukar sanga.
Personaliti kemas bertukar compang.

Mata bengkak,
Eyeliner bersepah,
Mascara comot.
Mata  mengeluarkan air yang syahdu

Ah, pada hari Isnin lagi aku merasa begini.
Sudah aku bilang.
Isninku kebanyakan berdarah.
Pada Isnin juga diri berubah menjadi wanita tolol
Tak tahu apa apa.

Sejuk…
Pejabat neraka ni sejuk.
Pedih,
Luka,
Tiada pengubatnya lagi.
Aku benci tunggu saat untuk hilangkan rindu.

Sabar menanti,
Bulan datang bintang pergi.
Selapas detik itu,
Barangkali diriku kembali normal.
Barangkali tidak atau sarkas.

Mohon klorok kan perasaan ini.
Ampunkan dosa lalu.
Agar hati balik kepada ketenangan.

Cinta Platonik,
Datang paut tangan ku,
Gengam erat, bawaku balik ke jalan tegak,
Izinkan aku, laksanakan watak yang kubawa di pentas duniawi ini dengan ketenangan….

p/s; mood aku mendung semendung bumi kota tinggi.


05 May, 2012

BULAN.

sedih.
sepi.
benci.
sakit hati.
gembira.
ingin tahu.
ingin tumbuk muka kau.

izinkan aku.....
sekali sahaja.
tak banyak ku pinta.
pabila saat bulan datang bintang pergi.
beginilah ku rasa.

sangat perit.
blog usang sebagai tempat luahan.
walaupun tulisan cikai.
hargai lah ini.

aku tak suka saat ini.
semua jadi mangsa aku.
bukan salah aku.
bukan aku pinta.
tapi dah memang.

aku sendiri pun sudah bosan dengan sikap sendiri.
apatah lagi kau.
indahnya detik dapat tumbuk muka kau,
'kau', aku tak tahu lah siapa 'kau' dalam cerita ini.
lantaklah.

dalah, aku benci lah dengan kau.
weyh siapa 'kau' yang kau maksudkan ni mangkok,
weyh mangkok kan aku dah kata aku tak tahu.
jazz lah kau ni.
kau lagi,
kau dan kau.

lama lama pelik dengan ayat 'kau' tu.
kau faham apa aku cuba sampaikan?
aku taip ikut rentak jari je.

awal tadi muka aku masam gila,
semasam muka kau masa marah.
tapi sekarang aku dah senyum.
timbul kembali lesung pipit ni.

okay lah.
gua dah kembali normal.
gua nak layan jazz.
gua harap anda faham perasaan si penulis blog ni.

-LISA RAMONAH-
5.5.12/ 10.48PM/ DUDUK ATAS BEAR BUSUK.



01 May, 2012

Sudah Setahun Rupanya..

'awak, tunggu saya. nanti saya balik dari Genting Klang. kita skype ye.'
baiklah. mata ku sungguh tak tahan. tapi sanggup lagi tunggu dia.
sebab nak skype.

aku terima. aku harap dia yang terakhir dalam hidup aku.
aku berjanji takkan terima sebarang lelaki lagi.
melainkan dia berjanji akan menikahi aku suatu hari nanti.
aku setuju.
aku terima dia. sebagai kekasih.
suatu hari nanti sebagai suami. Insya Allah.

waktu itu, sudah lebih pukul 12.00 malam. 30.04.2011
sesuai sangatlah tu.
sampai sekarang lagi dia masih ungkit hal ni
"saya pandaikan pilih tarikh"
barangkali aku rasa macam nak sepak je pipi dia.
hahahaha, gelak sendirian.

aku semester 3 dia semester 5 waktu itu.
ah, indahnya semester 3.
sering bersama.
dia guru driving academy aku. sementara rakan rakan lagi yang bergurukan lebih mahal.
haha. barangkali itu lah detik terindah. mereka tidak tahu.
hanya aku dan dia sahaja yang tahu.

pabila bahagia dan gembira menyelubungi diri.
waktu akan bergerak dengan lajunya sekali.
dengan kusedari.
sudah setahun aku bersamanya

malam ini. blog yang lama tidak di sentuh.
dan aku sentuh dengan ayat ayat yang manis.
barangkali rasa gula-gula kapas dan tobleron itu.
semena-mena entry untuk si dia.
maaf, aku tahu dari awal lagi. ayat ku memang berterabur.

mood ketika menaip ini.
sambil melayan rentak irama bergenrekan blues.
di myspace radio. ini linknya kalau anda mahukan feel itu. ----> http://www.myspace.com/music/blues/radio
sambil hatiku terkenang kan dirinya.
sambil diri ku menjauh darinya.

aku di johor.
kau di selangor.
barangkali, hujung bulan Mei kita bertemu.
apalagi boleh ku katakan.
aku sungguh teruja.
pertama kali ku berasa hubungan yang mencecah ke setahun pertama kalinya.

yang,
kalau dah nikah aku akan lahirkan anaknya.
kalau tanam benih, akan tinggi pokoknya.
kalau pendek, dah panjang rambutnya.
kalau belajar, dah segar otaknya.
kalau bertapa, dah penuh ilmunya.
dan seterusnya.

aku berharapkan ia berkekalan.
ke akhirnya.
hanya aku dan kau.
sesungguhnya diri ini ikhlas menyayangimu.
selamat ulang tahun pertama.
jangan bimbang.
kau tetap sentiasa dihati ini..