31 October, 2011

Recycling Campaign



About; Municipal Solid Waste Management. End of Chapter; Observation.
Banner ni baru je siap aku buat tadi. Sempena assignment MSW.  Task ni patutnya kena ada unsur-unsur entrepreneurship. Tapi ni macam hapak je aku tengok. haha. So produk yang lebih kurang ni berkaitan dengan Kempen Menggunapakai Bateri Telefon.. Ni baru yang beginning. Jap lagi aku post yang profesional sikit punya design. Okay. Objektifnya sebab:


  •  Kajian strategi yang berkesan untuk menangani masalah bateri telefon. Untuk memastikan bateri telefon telefon bimbit yang digunakan diuruskan dengan sepatutnya dan bukan semata-mata dibuang ke tapak sampah.
  •  Kejelasan dan kesedaran kepada orang ramai mengenai kepentingan kitar semulakepada orang ramai mengenai bateri telefon.
Korang tau tak?? 


Bateri Telefon mengandungi logam berat seperti kadmium, litium, nikel atau merkuri.Pelupusan sisa ini adalah tidak betul boleh mengakibatkan pencemaran alam sekitar,terutamanya tanah dan air bawah tanah dan menjejaskan kesihatan awam. Kalau tak recycle bende tu. Akibatnya: Kadmium boleh menyebabkan kerosakan pada paru-paru, buah pinggang dan risikosakit kanser. Boleh juga mengganggu sistem saraf dan boleh menyebabkan kanser dalam mantel kanak-kanak. so? Apa tunggu lagi? Bertindaklah dengan bijak :)






28 October, 2011

Design a logo of Unity: AMAL

haloooooooooooooooo!!! Da lama da hal ni sebenarnya. Tapi baru nak post. Nak share la. 3 minggu lepas kot. Aku join la contest yang budak Diploma Seni Bina buat sempena event mereka yang bertajuk 'HAYAT'.
SO,  macam interesting kan.. Buat design ni. Macam tak sangka pulak kan design yang buruk tu dapat jadi juara. Haha. Aku faham. Maybe sebab tak ramai kot yang join contest tu.
HAHA. Muka bangga gambar dgn KJ. First time naik pentas terima hadiah sejak masuk Poli.

Hasil nya. 
haha. Water prove beb. (takpayahnakbelagaksangatlahh)

24 October, 2011

Impromptu Speech Topics Tutorial

Introduction:


Impromptu speech topics guide including a basic outline to organize your thoughts for best speech topics spontaneous, unrehearsed, clearly and briefly. The speaker depends on his or her ready knowledge about a subject and does not prepare a formal speech ahead of time. There are two types of impromptu speeches in the public speaking area: school or college assignments, and unexpected occasional speeches.
To help you preparing for both occasions I developed a step by step method for quickly finding and outlining impromptu speech topics.


To make it yourself much more easier, choose an impromptu speech topic:

  • That will demonstrate your expertise.
  • That is related to the purpose of the meeting.
  • You feel most confident about.
  • You like to talk about.
  • You can speak off the cuff within one tot five minutes.
At the end of this page, you will see a blueprint. Use this form for developing a good topic for a speech.

Impromptu Speech Topics For A School Or College Assignment


Study the rules of the assignment. Do what you teacher asks you to do.
Study closely the so-called task words; words or phrases that point out what is expectd from you - like analyse, compare, outline, critize, and so on.
See more on that subject in my special Extra Large impromptu section with over 200 ideas!

Usually colleges have a special preparation room where you can find a list of impromptu topics, often for each speaker one. These topics are almost always questions about national political, economic, and social issues. Write down what first comes up in your mind:


  • A rhetorical question
  • A value
  • A quotation
  • A practical example
  • A solution for a problem
  • A challenge for your class mates

That first idea leads you to a specific speech statement - your thesis - to the point you want to make.
Let's say, the topic of your choice is Scuba Diving. You dive in your spare time and you want to state that divers have the duty to help to protect the underwater life.
Then, your specific statement or thesis could be: How Can Scuba Divers Help To Protect The Underwater Life?

The Points And Supports For Your Impromptu Speech Topics


Provide two or three points that support your statement or thesis. Think about reasons, facts, ways how-to-do-it, statistics, personal experiences or solutions.
In case of the example statement above you can mention a few how-to-do-its (these are your points) - to support your answer to the question.
E.g. point 1: Scuba divers can report changes in reefs to marine biologists
E.g. point 2: they can teach each other to report pollution
E.g. point 3: they can volunteer in programs for testing the quality of the water

Now you have to develop support for the three points. Those supports have to prove your points. If you can within the time limit, write down a couple of supports for each point. Two is okay. Three is best.
Bottom line: The supports have to prove the points, and the points have to prove the statement
of your impromptu speech topics.
  • The point of questions about policy can be a problem and a solution.
  • Prove the problem by listing its causes and effects.
  • And prove that the solutions you suggest are the best by offering a set of reasons and/or effects.

For An Unexpected Occasion


Sometimes, when you least expect it, you might be asked to come forward at a meeting to speech. Then you have to come up quickly with a few good impromptu speech topics.
If there is any possibility you could be invited to speak briefly at a meeting, you should prepare a few comments about the topic of the event.
These questions will help you to approach possible issues quickly in advance:
  • What's the purpose of the meeting?
  • What exactly is going to happen?
  • What do I think of it?
  • What is my opinion? Do I like it or not?
  • What are the latest news, trends, problems, policy issues
And there you are: the answers on those questions, are a few easy impromptu speech topics for an unrehearsed two or three minute speech.




A Basic Outline Template


Print the form below and carry it with you. The next time you are asking yourself: What are good impromptu speech topics for my speech? I will help you with a basic outline structure:
My Speech Topic Title:
INTRODUCTION
Specific Purpose Statement:
Tease / Preview Your Points:

BODY
Point 1:
Support 1:
Support 2:
Support 3:
Short Summary of point 1:

Point 2:
Support 1:
Support 2:
Support 3:
Short Summary of point 2:

Point 3:
Support 1:
Support 2:
Support 3:
Short Summary of point 3:

CONCLUSION
Summarize why your answer is the best:

My Final Tips  !!

1. Go through the intro, the main points and the conclusion on the note cards. Think about what you are saying, make corrections.
2. If necessary, tweak a little bit with your thesis, points and supports. They have to fit. If there is enough time, rehearse your impromptu speech topics in front of a family member or a friend.

23 October, 2011

Mekap-mekap with Kak Ikin


Hi! Malam tadi boring sangat tak taw nak buat apa. Soo, Aku sebagai sales girl yang menjual produk rangkaian kecantikan Avon pun mengasah bakat yang terpendam . Mangsa aku ialah Kak Ikin. so. Ni lah hasilnya: Setelah 28 kali poses. ni lah yang terbest kot. HAHAHA



Mata tu yang penting . haha



Once More




.
my teddy pakai seat belt taw.

orang suruh senyum dia buat muka pulak

Dah takde tempat nak pergi. Sawah pon jadi la. Cantik jugak



16 October, 2011

A new worst experience!

Hi! Lately, rajin betol aku ni nak mengupdate blog taw. Macam yang aku post kat entry semalam, 'SANGAP NAK UPDATE BLOG' hahah.. okay. A new worst experience yang aku mention tadi tu sebenarnya nak cerita kan pasal trip kitorang pergi menanam pokok bakau. Anjuran FRIM. Name dia MASKUM. Pagi tu memang malas la nak bangun kan. Gila awl kot. Then, sampai-sampai je da start da, lagi pon tak jauh pon D'Muara Resort, Haji Dorani tu dari PSIS. Pagi tu, datang muka bukan main cun lagi masing-masing. Sekali da masuk lumpur, ha amek kau! Dala dia bagi baju putih. Memang tujuan dia untuk di pakai buang je kot baju tu, tapi aku sayang. Kenangan kan, terpaksa la rendam lame-lame, bia hilang kotoran tu sikit. OK! Tak tahu nak start cerita dari mana ni! Exited sangat!!! hemmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm., HA!.. mcam ni. Pagi tu kitorang berkumpul la kan kat resort tu, ramai la budak dari u lain, contohnya UKM, UPM., UITM, PSAS dan lain-lain yang aku tataw. haha. sooo.. then, kitorang pon berjalan la menuju ke paya tu. lumpur laa. Dengan tujuan yang satu iaitu nak TANAM POKOK BAKAU KURAP/. ahah. a bit worst with the name. soo, sekali jejak je dalam lembah tu, da tenggelam. hahah.. Nasib baik la ada tenaga yang banyak. Masa first2 tu memang la best, tak bape nak geli sangat. Da sampai separuh jalan. Bapak arr.. GELIMATT!!! dengan cengkerang yang melekat dekat batang-batang kayu tu. My god! Terpaksa la pegang jugak. habis tu nak berpaut dengan apa lagi kan.. Ya Allah, Setiap kali kaki masuk je kat dalam lumpur tu, kaki aku rasakan geli-geliman nya, yekk!!! Takot je kalau-kalau la ikan belacak tu masuk dalam seluar. hoh! Kuat kan semangat CINTA ALAM SEKITAR tu. sampai jugak. Tertanam la pokok bakau tu yang diberi name oleh aku sendiri iaitu Baby Bakau. haha. sebelom prgi dari situ aku cakap dengan Baby Bakau, 'I LOVE YOU SAYANG. Hidup dengan sihat ye sayang'. HAHAH.. tu je la kisah nya... Balik dari lumpur tu, kitorang pon pergi berkubang lagi. macam korbau dah! haha. tapi seronok jugak mandi lumpur ni kan? Dala aku ni tak bawak set persalinan. haa. amek kau, balik macam tu je la. pakai seluar yang sama lagi.  Redha je laa.. Takpe la kotor pon. yang penting ni la pengalaman aku yang paling best yang aku tak pernah terfikir nak buat! dengan cengkerang2 yang melekat2 tu! geli makkk!!!!!!!!!!!!!!!

hohoh! look !!

selepas

15 October, 2011

Sangap nak update blog.

hahha. According to the title above. Memang aku tengah sangap pon nak update blog ni. Tataw la kenape.
Hari ni hari Sabtuday, Class aku conduct 1 event ni. tak berapa nak event sangat laa. cume macam game show je. Actually da 2 kali da we'all in charge bende-bende macam ni (sambil buat muka belagak) . Tapi ni first time untuk sem 3 la. Sebab untuk subject Softskills. Memang dalam syllabus kann. So buat je la. Game show anjuran kitorang ni best jugak laa.. Jawab soalan, kalau salah kene dende. soalan semua berdasarkan general knowledge masing-masing. Denda nya tu la yang menarik. contohnya makan roti berjemkan belacan dan halia. Minum kopi pekat. Makan bawang hidup-hidup. Kene sapu buncho kat muka. Kene mandi 'hujan'. EEE.. macam-macam la. yang penting dendenya itu mengelikan. hahha. Mangsa-mangsa nya ialah sape yang join game show ni la. Iaitu DA1,DAS2, DAS5 DAN DAS6. DAS tu aka DIPLOMA (KEJURUTERAAN) ALAM SEKITAR. hahaha...  . Oh.. By the way, besok kami ada program menanam pokok bakau. Location: Haji Dorani, Sungai Besar. Selangor.  Kos aku yang pergi cume DAS1, DAS3 &DAS5. Maybe besok ada budak dari u lain jugak kot. hehe. masa tu la nak bertukar-rtukar nombor telefon. Hoho (bapak gedik) ...

sorry. agak teruk sikit gambar ni. HAHA. Yang ni Akmal dengan Yen.

Juara(das2) . Dengan trademark nya. 


hoho. kakak cantik ni kena makan bawang laa

Ni pon mangsa bawang jugak

haa. Ni la Mell dan Shaz. 

yang ni denda 'HUJAN'

Mr. Zaiyad bin Idrus. our softskill's lecturer

haha. hensem mane pon tak guna. kena jugak. 

14 October, 2011

New Born Baby :)


Alhamdulillahh .. akhirnya kakak aku selamat melahirkan bayi sulong nya yang diberi nama Muhammad Aryan Ariff. Ya Allah.. tak sangka pon dia lahir secepat ni. Dijangka lahir 20 October ni. haha.. Tapi Alhamdulillah laa.. Lahir dengan normal. Aku taw pasal berita ni pon bile kakak aku post kat FB. eee.. busy sangat ke sampai tak sempat nak bagitaw aku. Sedih. First dengan berita ni tadi. menganis aku, huuhh. Dala mood tengah sedih ni. Takpelaa.. yang penting baby tu selamat. Dia anak buah aku yang ke 11. Bertambah la anak sedara Ucu ye.. Hihi. Wink-wink




Muhammad Aryan Ariff bin Azfahmi
!